top of page

Televisie

Bekijk hier de uitzending van Vrije Geluiden (in 2015) waarin Matthias te gast was.

Podcast

Samen met Radio 4-presentator Sander Zwiep maakte Matthias de podcast ' Voor het orgel de kerk in' waarin Sander en Matthias in elke provincie twee prachtige orgels bezoeken.

Radio

Beluister hier het Avondconcert op Radio 4 van 4 november 2020, waarin sopraan Klaartje van Veldhoven en Matthias Havinga hun programma 'Magna Res est Amor' met muziek van Hendrik Andriessen, Henk Badings, Rosy Wertheim en Bertus van Lier uitvoerden. Hier is de aflevering van Diskotabel van 1 november te beluisteren, waarin Klaartje en Matthias te gast waren om over hun programma te vertellen.

Kranten

Recensies en artikelen over CD Miroir de Peine (met Klaartje van Veldhoven, sopraan):

Artikel Peter van der Lint in Trouw

Vijfsterrenrecensie in De Volkskrant!

NRC-"Matthias Havinga realiseert fraaie uitersten tussen licht en duisternis"

Interview in Klassieke Zaken

"Grote schoonheid" - recensie in Nederlands Dagblad

Vijfsterrenrecensie op Orgelnieuws.nl!

Miroir de Peine in 'Hollandse Nieuwe' op Radio 4 !

Recensies

"...Geen facet van het werk bleef onbelicht in de magistrale aanpak van Havinga."

Joost Galema in NRC

"...Niet alleen heeft hij een ongelooflijk gedifferentieerde aanslag, een briljante techniek en een gevoel voor mooie registraties. Hij is één van de misschien tien organisten die ondanks de technische barrières van het orgel emotie en muzikaliteit onmiddellijk voelbaar maakt voor de luisteraar". Clemens Goldberg - Kulturradio.de over een concert in Potsdam (Duitsland)

"...speelse, geraffineerde timing en gevaarlijk snel voetenwerk. Havinga is een meester in zijn vak. Hij laat horen en zien dat orgelspelen een kunst is, die je niet moet verwarren met het begeleiden van de gemeente tijdens een kerkdienst. Dit is tienkamp voor lichaam en geest. Als je die zo beheerst als hij, speel je er iedere zaal mee plat". 

Biëlla Luttmer - De Volkskrant over een concert in de Ronde Lutherse of Koepelkerk, Amsterdam

"..Vijf sterren voor zinderende Mendelssohn" 
Roel Sikkema - Nederlands Dagblad over de Mendelssohn-CD

"..Helderheid, een feilloze ritmische precisie en duidelijkheid, in speelwijze en registraties..poëzie en melancholieke romantiek.. groots en briljant is het slot van Havinga's recital." 
Bert Wisgerhof - De Orgelvriend over de Mendelssohn-CD

"..Havinga bedient deze artiesten met adembenemend gemak, ongeacht welk genre wordt geportretteerd. Levendige dansen, briljant versierde thema's en variaties, fantasieën uitgevoerd met grote concentratie - hij slaagt erin om ieder genre op de CD te karakteriseren, vertrouwend op een onwankelbare techniek." 
Xavier Bisaro - Vijf sterren in de Franse Diapason voor de CD Dutch Delight

"Het geheel is kortom volledig geslaagd.." 
Luister over de CD Passacaglia

"Matthias Havinga’s spel is uiterst solide en beheerst, bovendien kleurrijk. Hij ontpopt zich als een allround organist, die schijnbaar moeiteloos zijn toucher, articulatie en registratiekunst toesnijdt op muziek uit verschillende landen en stijlperiodes." 
Orgelnieuws.nl over de CD Passacaglia

"Zijn orgelspel is te karakteriseren als zeer verzorgd en gewetensvol, gepaard aan grote emotionele beheersing en een dosis nuchterheid" 
De Orgelvriend over de CD Passacaglia

"...Havinga laat het orgel sprankelen..Een fris een veelbelovend debuut!" 
Tijdschrift Oude Muziek over de CD J.S.Bach-Italian Concertos

"...zuivere, ware muzikaliteit en innerlijk gevoel voor de 'juiste' muzikale vertolking komen bij Matthias Havinga op onnavolgbare wijze tot uitdrukking..(..) De parelend lichte en van meeslepend speelplezier getuigende hoekdelen van het grote concerto in C naar Vivaldi vormen een knallend en schitterend slotstuk, waarin de organist nogmaals zijn ongekende virtuositeit en interpretatiekunst bewijst." 
Eberhard Klotz - Organ - Journal für die Orgel  over de CD J.S.Bach-Italian Concertos

bottom of page